کد خبر : 30458 تاریخ : ۱۴۰۱ يکشنبه ۱۳ شهريور - 19:03
تفریق عشق؛ حکایت زنانی که درد تازیانه خشونت دیدند بجنورد زیبا: عشق، کلمه‌ای که با آن زندگی معنا پیدا می‌کند، همه‌چیز حتی در سخت‌ترین شرایط هم طعم شیرینی دارد اما اگر عاشق و معشوق واقعی باشی، ولی گاهی اوقات عشق در کانون خانواده کمرنگ‌تر و محوتر می‌شود تا جایی که مرگ...

به گزارش بجنورد زیبا، آفرین زنی ۳۰ ساله با چهره‌ای مهربان و مظلوم، زنی که در گفتگو با ما میگوید از زمانی وارد زندگی دو نفره شدم یک‌چشمم اشک و یک‌چشمش خون بود.

آفرین عاشق همسرش بود، با عشق ازدواج‌کرده بودند و با هزار امید و آرزو پا در خانه بخت گذاشتند، اما نه سفید بختی بلکه سیاه‌بختی دامنش را گرفت.

همان هفته‌های اول ازدواجش، همیشه کبودی زیر چشمش برای همگان سؤال شده بود اما او دست‌وپا چلفتی بودن خود را بهانه می‌کرد و می‌گفت چون هنوز به کارهای خانه عادت نکرده‌ام این بلاها سرم می‌آید.

روزها و ماه‌ها گذشت اما انگار صورت زیبایش قصد خوب شدن نداشت، تا اینکه یک روز جیغ‌وداد آفرین سکوت کوچه را شکست و با فریادهای سوختم، سوختم پا از خانه بیرون گذاشت و همسایه‌ها با صدای فریاد او خود را به کوچه رساندند، بله! آفرین طی مشاجره با همسرش آسیب دید و شوهری که به او وعده خوشبختی داده بود، با آب جوش صورت زیبای همسرش را سوزانده بود اما انگار این ماجرا تمامی نداشت...

چند ماه از این اتفاق دردناک برای آفرین نگذشته بود که متوجه شد باردار است و همین موضوع کمی همسرش را آرام تر کرده بود که حداقل با او سر ناسازگاری بر ندارد.

سال‌ها گذشت و این زوج صاحب دو فرزند شدند، فرزندانی که شب و روز شاهد مشاجره و دعوای پدر و مادرشان بودند، همسر آفرین پس از گذشت مدتی از ازدواجشان معتاد شد و حالت روان‌پریشانی ای به خود گرفت که انگار با کتک زدن و آزار همسرش آرام می‌شد. دختر این خانواده ۴ ساله بود و پسر خانواده هم دو سال بیشتر نداشت که دفتر زندگی آفرین برای همیشه بسته شد.

یک روز گرم تابستانی طبق معمول صدای آفرین و همسرش بالا گرفت اما این بار صدای گریه فرزندانشان هم به آن‌ها اضافه‌شده بود.

همسر آفرین آن روز در غیرقابل ‌تحمل‌ترین حالت ممکن قرار داشت، صدای جیغ‌های آفرین به‌یک‌باره خاموش و صدای گریه بچه‌ها بلندتر شد.

همسایه‌ها که این بار به‌طورجدی قصد مداخله میان مشاجره این زوج را داشتند راهی خانه آن‌ها شدند اما آنچه نباید می‌شد اتفاق افتاده بود.

همسر آفرین بدن نحیف او را با سیخ‌داغ کرده و چندین ضربه به سرش وارد کرده بود و زن بیچاره برای همیشه فریادهایش خاموش شد، همسایه‌ها وقتی وارد حیاط منزل آفرین شدند همسرش بدون معطلی پا به فرار گذاشت و آن‌ها ماندند و بدن بی‌جان و غرق خون آفرین...

و در نهایت خشونت‌های همسر آفرین او را راهی قبرستان کرد.

به‌طور حتم کم و بیش از این‌گونه موارد در اطرافمان شاهد بوده‌ایم و یا حداقل شنیده‌ایم. داستان زنانی که برای حفظ آبرو، حیثیت، خانواده، فرزندان و... در برابر ظلم‌هایی که در حقشان کرده‌اند تن به سکوت می‌دهند.

تازه ‌عروسانی که باید تازیانه فشار اقتصادی که بر همسرشان وارد می‌شود را تحمل کنند، زنانی که کتک‌خورشان به‌قول‌معروف به دلیل نرسیدن مواد مخدر به شوهرشان، ملس شده است، زنانی که فقط در مقابل ظلم‌ها و حرف‌های ظالمانه همسر و خانواده همسرش به نشانه احترام سکوت می‌کردند اما درنهایت ترجیح دادند تا مرگ برای همیشه آرامشان کند، دخترانی که به‌جای آغوش گرم همسر و خانواده، آغوش خیابان و گرگ‌های رهاشده در آن را ترجیح دادند و صدها نمونه دیگر از این قبیل.

آسیب‌های فراموش‌شده

این مواردی که عنوان شد ازجمله تأسف‌بارترین نمونه‌های همسر آزاری در بخش آسیب‌های اجتماعی است.

آسیب‌هایی که سال‌هاست کنترل و پیشگیری از آن خود به آسیبی تبدیل‌شده و کسی در برابر این معضل جدی اجتماعی آن‌طور که باید آستین همت برای اقدام بالا نمی‌زند، بلکه با اقدام و عملشان هم کاری می‌کنند که فشار و گرفتاری‌های مردم بیشتر از پیش شود و همین موضوع افراد و زندگی شأن را در تنگنا قرار می‌دهد تا جایی که آزار و اذیت یکدیگر برایشان عادت و عادی می‌شود.

همه ما در یک محیط زندگی می‌کنیم و تعارفی هم با یکدیگر نداریم، همه شاهد هستیم که چند سالی است چه فشار اقتصادی بر همه ما تحمیل‌شده، مشکلات اقتصادی آن‌قدر بالا رفته که اگر به زبان عامیانه‌تر بگوییم یک خانواده چند موتوره هم کار کند به آخر ماه نرسیده ته جیبش خالی می‌شود.

مسائل اقتصادی و به دنبال آن نبود شغل و افزایش بیکاری مهم‌ترین دلیل بروز آسیب‌هایی مانند سرقت، ربا، طلاق، فرار از منزل، تن‌فروشی، همسر آزاری، کودک‌آزاری، نزاع، اعتیاد و... می‌شود.

وقتی خانواده آرامش داشته باشند دیگر چه معنایی دارند که دچار مشکل شوند، آرامش خانواده با بهبود شرایط و وضعیت محیط به دست می‌آید، از قدیم گفته‌اند شکم‌گرسنه دین و ایمان نمی‌شناسد. حال شما از این ضرب‌المثل چندین برداشت می‌توانید داشته باشید. وقتی شرایط زندگی اقتصادی خانواده در بدترین وضع ممکن قرار دارد چه انتظاری از محبت، آرامش و عشق ورزیدن در آن خانواده است؟ جدا از این‌ها، فرزندان خانواده برای تأمین و دستیابی به خواسته‌هایشان چه باید کنند؟ و...

درنهایت با مشکلاتی که خانواده‌ها درگیر آن می‌شوند، خشونت، بدرفتاری، همسر آزاری و کودک‌آزاری جایگزین محبت و عشق در خانه می‌شود.

به‌هرحال سوای از این موارد، در ادامه تعریفی از همسر آزاری، علل و راهکارهای پیشگیری از این آسیب‌ مهم اجتماعی عنوان می‌کنیم.

همسر آزاری چیست؟

 همسر آزاری نوعی خشونت خانگی بوده که علیه زنان و مردان اتفاق می‌افتاد اما بیشتر، زنان قربانیان این حادثه هستند.

همسر آزاری معضلی است که همواره در طول تاریخ وجود داشته و درگذشته به دلیل مردسالاری در کل جامعه، این آزارها عمدتاً از سوی مردان و علیه زنان اعمال می‌شد اما امروزه، با رشد حضور زنان در اجتماع، زنان و مردان به شکل‌های مختلف باعث آزار یکدیگر می‌شوند.

کتک و آسیب جسمی، یکی از انواع همسر آزاری است که به‌مرورزمان میزان آن در حال کاهش است اما خود را در قالبی دیگر نشان می‌دهد.

زنان به دلایل متعددی همچون خجالت، ترس، حفظ آبرو و حیثیت، ترس از جدایی و طلاق، درماندگی و بی‌کسی، شرمساری، سرزنش اطرافیان و عواملی ازاین‌دست خشونت و بدرفتاری شوهر را ابراز نمی‌کنند.

هرگونه عمل خشونت‌آمیز مبتنی بر جنسیت که لزوماً منجر به آسیب و صدمه، اذیت و آزار، تهدید، محدودیت و محرومیت جسمی، جنسی، روحی و روانی، اقتصادی، قانونی و... گردد و خلاف کنوانسیون بین الملی حقوق بشر باشد، خشونت علیه زنان است.

انواع همسر آزاری

همسر آزاری در کل دنیا رواج پیداکرده و در برخی کشورها این معضل پررنگ‌تر و در برخی کشورها هم کمرنگ‌تر است. اما در کل واقعیتی است که نمی‌توان پنهان کرد.

معضل همسر آزاری شامل بدرفتاری جسمی، بدرفتاری روانی، بدرفتاری جنسی، بدرفتاری مالی و بدرفتاری اجتماعی می‌شود که هرکدام از این موارد تعارف مختص به خود را دارند اما برای پیشگیری از هرکدام این آسیب‌ها نیاز است تا قبل از ازدواج شناخت مناسب و کافی نسبت به‌طرف مقابل کسب کرده یا حداقل از دوره‌های مشاوره پیش از ازدواج بهره‌مند شوید.

علت همسر آزاری چیست؟

تداخل فرهنگی، ازدواج‌های غیراصولی، نداشتن تعریف درست از زندگی مشترک، اعتیاد به مواد مخدر و محرک که ایجاد هیجان کاذب می‌کنند، مشکلات اقتصادی که تاثیرمستقیمی بر رفتار طرفین دارد، نارضایتی جنسی که باعث تأثیر منفی بر طرفین می‌شود و ...

راهکارهای مؤثر بر کاهش همسر آزاری

انجام مشاوره‌های دقیق قبل از ازدواج و سنجش سلامت روان و صلاحیت افراد برای ازدواج و در این جلسات مهارت‌هایی از قبیل مهارت ارتباط، مهارت کنترل هیجانات، استرس و خشم و مهارت حل مسئله را به افراد آموزش دهیم.

در خصوص مهارت حل مسئله افراد با فراگیری این مهارت قادر خواهند بود به‌صورت منطقی و اصولی با مشکلات خود مواجه شده و آن‌ها را برطرف کنند.

به یاد داشته باشید همسر آزاری فقدان مهارت است نه بیماری درنتیجه آموزش‌های مهارت زندگی باید در تاروپود زندگی افراد قرار گیرد

وضعیت همسر آزاری در خراسان شمالی

پیگیری‌های ما در خصوص آخرین وضعیت همسر آزاری در خراسان شمالی از طریق نهادهای بهزیستی و پزشکی قانونی بی نتیجه ماند چراکه ارائه آمار در این بخش محرمانه و غیرقابل‌انتشار است.

اما آنچه کارشناسان بهزیستی خراسان شمالی گفته‌اند، بیشترین همسر آزاری در استان از سوی آقایان به خانم‌ها و از نوع جسمی بوده است.

همسر آزاری بیشتر در حاشیه شهرها اتفاق می‌افتد و امسال بیشترین پرونده تشکیل‌شده در سن 20 تا 34 سالگی بوده که علت اصلی همسر آزاری در وهله نخست اعتیاد است.

موضوعاتی که به همسر آزاری در این استان منجر شده است بیکاری و تندخویی است، آستانه تحمل افراد کاهش پیداکرده و به‌سرعت به ایجاد درگیری منجر می‌گردد و این موضوع می‌تواند در برخی مواقع خطرساز باشد.

فشار اقتصادی و اختلالات روانی افزایش‌یافته است به همین علت شمار مراجعه نمایندگان به بهزیستی نیز افزایش‌یافته است.

شناسایی افرادی که مورد آزار واقع شدند از دو طریق انجام می‌گردد که در برخی مواقع افراد آزار دیده خود به بهزیستی مراجعه می‌نمایند.

 بسیاری از مردان موافقت نمی‌کنند که به مراکز مشاوره مراجعه کنند از همین جهت اقدامات و خدماتی که در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد غیرحضوری است.

زنانی که مراجعه می‌کنند اگر امنیت جانی آن‌ها درخطر باشد از آن‌ها نگهداری می‌گردد و بعد از ارتباط برقرار کردن با خانواده و انجام اقدامات لازم به خانواده بازگردانده می‌گردد.

ازجمله اقداماتی که برای مراجعه‌کنندگان انجام می‌گردد برگزاری کلاس‌های آموزشی به‌صورت فردی و گروهی است که در این کلاس‌ها نیز بازخورد مناسبی از مراجعین به‌دست‌آمده است. افرادی که مراجعه می‌نمایند اگر همسر آن‌ها مشکل بیکاری و اعتیاد و... داشته باشند به مراکز مربوطه کوشش می‌گردد. و در نهایت آمار همسر آزاری از سوی زنان به مردان امسال 3 نفر بوده است.

به گزارش بجنورد زیبا، باتوجه به اینکه جامعه ایرانی، برگرفته از دو سنت اسلامی و ایرانی است و در روایت های ائمه هم بر احترام متقابل بین همسران تاکیدان فراوان شده است، از مسئولین مربوطه انتظار میرود با مهیا کردن شرایط مطلوب در جامعه قدمی در کاهش آسیب های اجتماعی منجلمه همسر آزاری داشته باشند. قطعا اگر دوطرف دغدغه ای جز زندگی و تربیت منایب فرزندان نداشته باشند هیچگاه چنین مواردی رخ نخواهد داد.