روغن و چاقی: چالشهای تغذیهای در خراسان شمالی
دکتر افشین دلشاد در خصوص وضعیت مصرف روغن در استان اعلام کرد: طبق ارزیابی انجام شده، اگاهی مردم استان درباره روغن ها خوب است اما میزان مصرف نامطلوب است، که این امر با توجه به شیوع چاقی به ویژه در جمعیت بالای 18 سال که 65 درصد است نگران کننده و گویای الگوی تغذیه ناسالم است.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با تاکید بر اینکه فرهنگ سازی مصرف روغن می تواند تاثیر به سزایی در کنترل بیماری غیرواگیر داشته باشد، گفت: با توجه به اهمیت مصرف روغن ها، هفته اطلاع رسانی تغذیه سالم از 17 آذرماه امسال به مدت دو هفته با تکیه بر مصرف این ماده غذایی برگزار می شود.
وی با بیان اینکه انتظار داریم با حضور رسانه ها و حداکثر اطلاع رسانی بتوانیم گامی مهم برای بهبود سلامت جامعه برداریم، ادامه داد: در کنار بیماری های واگیردار و نوپدید که با شیوع بیماری کرونا مورد توجه قرار گرفتند، همچنیان بیماری های غیرواگیر دار به دلیل کشتار و ناتوان سازی جامعه بشری در متن قرار دارد، موضوعی که با کنترل تغذیه و سبک زندگی سالم می تواند مدیریت شود.
دلشاد با بیان اینکه فوتی های ناشی از بیماری های غیرواگیر به دلیل پراکنده بودن چندان مورد توجه واقع نشده، بیان کرد: در حالیکه فوت به دلیل بیماری های غیرواگیر همچنان از علل اصلی مرگ و میر و شایع ترین علل فوت قرار دارد اما چون تدریجی است مورد غفلت واقع شده است.
این مسئول در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه با اصلاح سبک زندگی اثرات بیماری های غیرواگیر کاهش پیدا می کند، هشدار داد: بیماری غیرواگیر اگر مستقر شوند غیرقابل درمان و فقط قابل کنترل هستند.
وی به وضعیت شاخص های غیرواگیر بر اساس مطالعات استپس هم اشاره و عنوان کرد: طبق این مطالعات و داده های سال 1400، 32 درصد جمعیت بالای 30 سال در کشور و 38.7 درصد این جمعیت در استان دارای فشارخون بالا هستند.
دلشاد خاطرنشان کرد: طبق آخرین مطالعه از سال 95 ال 1400، 4.6 درصد افزایش در این بیماری داشته ایم و متاسفانه افزایش و بروز این بیماری در استان بالاتر از کشور بوده است.
به گفته وی براساس این مطالعات 14 درصد جمعیت بالای 30 سال استان مبتلا به دیابت بوده اند که نسبت به میانگین کشوری کمتر بوده اما طبق رصد سبک زندگی پیش بینی می شود که اکنون 20 درصد این جمعیت مبتلا به دیابت باشند.
وی ارزیابی فشارخون، قند خون و چربی خون را یک بار برای هر فرد مورد توصیه قرار و ادامه داد: اگر فردی بیمار باشد توسط مراقبان سلامت ماهیانه و توسط پزشک هر 3 ماه یک بار مورد ارزیابی قرار می گیرد.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به وضعیت کلسترول خون (چربی بد) هم اشاره و عنوان کرد: شاخص کلسترل بد در استات 28.6 درصد است که نسبت به کشور پایین است اما در کشور و استان این میزان افزایش یافته است.
دلشاد، اعلام کرد: تری گلیسیرید در استان نسبت به وضعیت کشور بهتر است اما افزایش داشته است و وافزایش استان بدتر از کشور بوده است.
وی تحرک پایین در جامعه را نیز مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: با اینکه جمعیت استان روستایی و این امر به تحرک بدنی کمک کرده است اما طبق مطالعات استپس در خراسان شمالی 50 درصد مردم فعالیت بدنی نداشته اند، تحرک بدنی متفاوت از ورزش است.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی وضعیت نامطلوب میوه و سبزیجات به ویژه در گروه سنی نوجوان و جوانان را زنگ خطری جدی برای سلامت جامعه دانست و گفت: طبق مطالعات مذکور مصرف سبزیجات در نوجوانان 36 درصد و در میوه نیز میزان مصرف این گروه سنی بدتر از سالمندان بوده است.
این مسئول لبنیات را منبع بزرگ کلسیم برشمرد و دورنمای کشور در خصوص بیماری های پوکی استخوان را نگران کننده تصور کرد زیرا مصرف لبنیات در کشور و استان پایین است و در گروه سنی نوجوانان بیش از 35 درصد لبنیات کافی مصرف نمی کنند.
وی بهترین شیر برای مصرف را شیرهای استرلیزه تتراپک و بعد شیرهای پاستوریزیه دانست و شیرمحلی به دلیل بارمیکروبی بالا را محصولی بسیار نامناسب برای مصرف عنوان کرد.
دلشاد وضعیت مصرف روغن در استان را نیز اعلام و بیان کرد: طبق ارزیابی انجام شده، اگاهی مردم استان درباره روغن ها خوب است اما میزان مصرف نامطلوب است، که این امر با توجه به شیوع چاقی به ویژه در جمعیت بالای 18 سال که 65 درصد است نگران کننده و گویای الگوی تغذیه ناسالم است.
وی گفت در حالیکه متوسط مصرف روغن در جهان 11 کیلگرم است این میزان در کشور ما بین 22 تا 24 کیلوگرم و گویای وضعیت بسیار نامطلوب آن است.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی روغن زیتون را بهترین روغن برای پخت و پز و روغن کانولا را روغن مناسب برای سرخ کردنی ها اعلام کرد.