خراسان شمالی در مسیر بهبود فضای کسبوکار
از حذف بروکراسی تا جذب سرمایه
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی، موضوع تامین مالی برای اجرای طرح های سرمایهگذاری را مهمترین دغدغه بخش خصوصی در استان دانست و گفت: انتظار می رود بخش خصوصی نیز از ابزارهای متنوع و نوین تامین مالی برای تقویت سرمایهگذاری استفاده کند.
مرتضی بهزادفر با اشاره به شعار سال ۱۴۰۴ با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» اظهار کرد: سرمایه گذار برای اجرای طرح خود اعم از ایجادی و یا توسعه ای نیاز به حمایت مالی دارد اما ناترازی نسبت منابع به مصارف بانکی در استان سبب شده تا پرداخت تسهیلات به عنوان یکی از چالش های مهم در تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری تلقی شود.
وی اظهار کرد: البته در سال های اخیر ابزارها و شیوه های نوین تامین مالی از جمله اوراق گام، تامین مالی جمعی، برات الکترونیک و فاکتورینگ در اقتصاد ایران معرفی شده که فرصتی ارزنده برای تامین مالی به شمار می رود اما به نظر می رسد بخش خصوصی استان با این ابزارها آشنایی چندانی ندارد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی افزود: اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان باید نسبت به معرفی این ظرفیت ها اقدام کند.
وی تصریح کرد: یکی از شیوه های جذاب تامین مالی در سال های اخیر تامین مالی جمعی است که از طریق سکوهای تامین مالی فرابورس تمام مردم امکان مشارکت در تامین سرمایه مورد نیاز بخش های مختلف اقتصادی را خواهند داشت، این سکوها ضمن فراهم آوردن امکان تجمیع منابع خرد و در اختیار مردم، زمینه مشارکت مردم در چرخ اقتصاد کشور را فراهم کرده و در طرف دیگر مردم از منافع حاصل از سرمایه گذاری خود نیز بهره مند می شوند.
دست اندازی به نام ضعف زیرساخت
بهزادفر با اشاره به ضعف زیرساخت ها در استان بویژه زیرساخت های حمل و نقل گفت: ضعف زیرساخت های حمل و نقل بویژه نبود خط ریلی در استان سبب افزایش هزینه های جابه جایی کالاها شده است که این امر رغبت بخش خصوصی برای حضور در این استان را کاهش می دهد.
وی خاطرنشان کرد: ضعف زیرساخت ها یکی از موانع اصلی در زمینه تسهیل و تسریع سرمایه گذاری در این استان است، بخش خصوصی در سرمایه گذاری به دنبال دستیابی به سود است و بر این اساس سرمایه را به مناطقی می برد که زیرساخت ها و زیر بناهای مورد نیاز فراهم باشد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی، حذف بروکراسی اداری و تسهیل در صدور مجوزها را از دیگر الزامات رونق سرمایه گذاری عنوان کرد و گفت: صدور مجوزهای بی نام یکی از اقدامات موثر و امیدآفرین برای جلب توجه و تشویق سرمایه گذاران است که در این باره اقدامات خوبی در این استان انجام شده است.
وی افزود: هر چند خراسان شمالی در شاخص ملی بهبود فضای کسب و کار و همچنین شاخص ملی امنیت سرمایه گذاری که توسط مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به صورت فصلی مورد ارزیابی قرار می گیرد، جایگاه مناسبی دارد اما همچنان موضوع طولانی بود فرایند اخذ مجوزها یکی از گلایه های جدی سرمایه گذاران است که صدور مجوزهای بی نام گام موثری در این راستا است.
توجه به کسب و کار در روستاها
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی با اشاره به اینکه کشاورزی یکی از محورهای توسعه خراسان شمالی است گفت: یکی از موضوعات مورد توجه برای سرمایه گذاری، توجه به محیط کسب و کار روستا است.
وی تصریح کرد: ۴۴ درصد از جمعیت استان در روستاها سکونت دارند از این روز حفظ و پایداری معیشت جوامع محلی و اقتصاد روستا باید در اولویت قرار گیرد.
بهزادفر افزود: توسعه کسب و کارهای خرد با رویکرد کسب و کارهای اجتماع محور و توجه به زنجیره های ارزش راهبردی در محیط روستا باید مورد توجه باشد در این باره طرح توانمندسازی سازی جوامع محلی که از سال قبل با محوریت سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان آغاز شده، تقویت اقتصاد روستا با رویکرد انسجام بین بخش دولتی و خصوصی را هدف قرار داده است.
وی با تاکید بر لزوم حمایت مالی از سرمایه گذاری های خرد در روستاها اظهار کرد: صندوق های حمایت بخشی مانند صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی باید نقش خود را به عنوان یک ابزار تامین مالی و تسهیل کننده سرمایه گذاری بیشتر کرده و حمایت خود را از تولید بخش کشاورزی توسعه دهند.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: همچنین راه اندازی صندوق های خطرپذیر برای حمایت از فعالیت شرکتهای دانش بنیان نوپا به عنوان یکی از اولویت اصلی در سال جاری باید مورد توجه قرار گیرد.